Срещу стреса

stefanov 26.02.2018 Няма коментари

Учени от САЩ обявиха, че приятните спомени са най- доброто средство за борба със стреса. Според тях паметта има способността осезаемо да помогне на хората, изпаднали в сложни ситуации. Да, обясняват изследователите, има много начини за борба със стреса като гореща вана, топла напитка или масаж, но те невинаги могат да бъдат приложени в реалния живот.

В подобни случаи експертите съветват да се обръщаме към своята памет – приятните спомени ще ни помогнат да се справим бързо с психическото натоварване. Учените твърдят, че мисленото връщане към хубави моменти от живота ни намалява с цели 85% негативното въздействие на стресовата ситуация, в която сме попаднали.

Психолозите допълват, че като цяло мечтите и позитивната визуализация

също са безспорен начин за преодоляване на стреса, затова често препоръчват подобни практики. В напрегнати ситуации обаче спомените биха помогнали много повече. В момент на силни емоционални преживявания е необходимо да си спомним за някое приятно място, където вече сме били, да се пренесем мислено за няколко минути там и да се опитаме да усетим същите аромати и вкусове. Това със сигурност ще намали психическото ни напрежение.

Експериментът, който са направили американските учени, доказал,- че при хората, които са си спомняли щастливи мигове от миналото, е отчетено по-ниско ниво на кортизол – т.нар. хормон на стреса в главния мозък. Това е доказателство за ефективността на описания метод, затова изследователите горещо го препоръчват на всички, попаднали в ситуация на силен стрес.

Категории : Здраве