Сбогувайте се c болежките в гърба

stefanov 23.02.2018 Няма коментари

Може ли тютюнопушенето или травма на коляното да са виновни за оплакванията от бодежи по гръбнака. Да, ето и още изненадващи причини за болежките в гърба.

Статистиката показва, че 70-90% от хората в световен мащаб страдат от болки в някоя част на гърба си поради различни причини: неправилна стойка, спортна травма, професия, която натоварва гръбначния стълб, неумело вдигане на нещо тежко, прекаляване с фитнеса, костно-ставни заболявания (остеоартрит, остеопороза), промени с напредването на възрастта.

Симптоматиката на болки в гърба са и сред най-честите поводи да потърсим помощ от личния си лекар. Мнозина вече знаят какво е добре и какво е вредно за здравето на гърба и се опитват да следват основните правила, за да избегнат дискомфорта. Предлагаме ви и още някои неочаквани причини за болезнените усещания, разкрити от специалистите ортопеди и травматолози:

Спите на прекалено твърд матрак – сменете го!

Заблуда, която се шири отдавна, е, че колкото на по-твърдо легло спите, толкова по-добре е за гърба ви. Според проучване на испански учени хора, които следват това предписание, се оплакват много по-малко от дискомфорт в гърба, след като сменят супертвърдия си матрак с модел, който се води средно твърд.

Най-добрият вариант е да имате матрак с различни зони на твърдост, предлагат се и специални ортопедични модели. Когато търсите подходящия за вас, нека да ви поддържа стабилно в областта от средата на гърба нагоре и гръдния кош, но да „поддава“ леко в зоната под бедрата и раменете. Основно правило за всички видове е да подновявате матрака си на всеки 10 години (ако не е с по-кратък гаранционен срок или пък започне да омеква и да се отпуска в средата).

Естествено, колкото повече килограми телесна маса носите, толкова повече натоварвате гръбнака и кръста (не само краката). Излишното тегло около талията обаче е по-вредно от натрупването на килограми в други области като бедрата, да речем. То поразява гръбначния стълб, защото ви кара да промените стойката си. Отначало дори незабележимо за вас изпъчвате корема напред и накланяте торса от средата на гърба назад, когато ходите. Тази поза натоварва прекомерно гръбначния стълб и следователно се явяват тези болките в гърба.

Според изследвания на австралийски лекари хора с индекс на телесна маса над 30, които попадат в категорията на наднорменото тегло, са с 35% по-висок риск от развитие на болезнени усещания по гърба с висок интензитет, в сравнение с хора с по-нисък индекс на телесна маса. Резултатите показват, че дори отслабване само с няколко килограма дава положителен ефект и намалява силата на болката. Това мотивира пациентите да продължат с диетата си за топене на килограми, докато стигнат нормата, поясняват лекарите.

Пушите цигари – откажете ги!

Пушачите са три пъти по-застрашени от развитие на хронична болка в гърба, показва изследване на Северозападния университет на САЩ. Тютюнопушенето оказва вредно влияние не само върху белите дробове и сърдечния мускул, но и на гръбначния стълб, обясняват учените.

Никотинът спира притока на хранителни вещества до гръбначните дискове и постепенно те изгубват здравината си. Тогава се засилват дегенеративните процеси в костно-ставната система и това довежда до първичните прояви на ортопедични заболявания, свързани c болки в гърба. Остеоартритът и остеопатията, характерни за хората в напреднала възраст, се подмладяват при пушачите.

Мускулите ви са слаби – стегнете ги!

Гръбнакът ни се поддържа прав от мускулна система, която е прикрепена към него. Стомашните мускули също са важни за силата на костната му система. Представете си коремната кухина като спасителна въздушна възглавница, която е разположена пред гръбнака ви. Ако коремните мускули са силни, те поддържат „балона“ и пазят гръбначния стълб, но ако са отпуснати, той „издиша“ и гърбът ви не е обезопасен.

За да стегнете мускулите, опитайте следното упражнение: застанете изправени и плътно прилепени с гръб към стената. Свивайте и разпускайте коремните си мускули, като броите бавно до десет. Правете упражнението два пъти на ден.

Внимание: Ако имате болки в кръста, избягвайте това упражнение – вместо с горното упражнение – с коремни преси, защото те натоварват гръбнака.

Мъчи ви запек – потърсете решение на проблема!

Инконтиненцията може да доведе до болежки в гърба, защото тазовите мускули, които поддържат органите на отделителната система, участват и в поддръжката на гръбнака. Нещата са свързани и си влияят взаимно – ако имате болки в гърба, вие се опитвате да ги облекчите, като ограничавате движенията си, а това води до травми на функциите на червата, стомаха, пикочния мехур.

Подобно е положението и при страдащите от астма – задушаващата кашлица натоварва мускулите на торса и оттам напрежението се предава на гръбначния стълб и се появяват болките.

Коляното и/или глезенът ви са с травма – плувайте!

Пораженията в тези области, както и остеоартритът в коляното, могат да предизвикат болки в гърба, защото ви карат да промените стойката и движението си. Така променяте и нормалното натоварване в областите на гръбначния стълб и той започва да се „оплаква“, обясняват ортопедите. Докато се възстановявате от травмата, опитайте да облекчите състоянието си с плуване или водна аеробика – тези спортове развиват движенията и заздравяват цялото тяло безболезнено, защото са във водата. Движите се и спортувате само през ваканцията – променете режима си. Решили сте да сте активни и започвате усилено да тренирате, когато сте в отпуска или пък през уикенда.

Грешка – никога не натоварвайте организма внезапно, дори с ходене пеша на дълги разстояния или работа в градинката пред къщата, след като сте мързелували цяла зима. Променете двигателните си активности постепенно, за да успеете, a не да си навредите много повече.

Категории : Здраве