Пробиотиците подобряват съня

stefanov 14.02.2018 Няма коментари

Пробиотиците подобряват съня

Ползата от пробиотиците – продукти и препарати, съдържащи „полезни бактерии“ – е известна отдавна. За храна на тези бактерии служат пробиотиците, които подпомагат техния растеж и размножаване. А ново научно изследване доказва, че те и сами по себе си са полезни.

Учени от университета на Колорадо стигнаха до извода, че пробиотиците нормализират съня и намаляват негативното влияние на стреса върху организма. Сравнителен анализ на проби от плъхове, консумирали храна с пробиотици и стандартни продукти, показва, че количеството на полезни лактобактерии при първите е повече. Освен това при тях се наблюдава увеличаване на съня без резки движения на очните ябълки , която е свързана с възстановяването на организма (повишен приток на кръв към мускулите, отделяне на хормони и др. ).

Любопитно е, че след като плъховете, подложени на диета, обогатена с пробиотици, бъдат поставени в състояние на физиологически стрес, при тях започва да се увеличава съня, но с резки движения на очните ябълки(РЕМ) – именно тогава започва възстановяването на нервната система.

В добавка към всичко това благодарение на пробиотиците се наблюдават по-малки щети върху чревната микрофлора и терморегулацията на животните. Учените са убедени в ключовата им роля не само за растежа на полезните бактерии в червата, а и при борбата със стреса и с проблемите на съня. Затова старайте се да набавяте на организма си повече пробиотици (несмилаеми фибри), на които са богати бобовите растения, плодовете и пълнозърнестите храни.

Категории : Здраве