Причини за затлъстяването

stefanov 12.02.2018 Няма коментари

Причини за затлъстяването

Отдавна е известно, че приемането на калории, които не се изразходват, води до натрупване на килограми. Големите количества на лесно усвоими въглехидрати обаче също съдействат немалко за покачване на теглото. Нови научни изследвания обясняват как се променят енергийните потребности и състава на храната и какво води до натрупването на мастни запаси в организма.

Защо толкова много хора страдат от затлъстяване в наши дни?

С обикновени думи: или се храним много, или се движим малко, или и двете. Когато това се случи, излишъкът от калории се натрупва по бедрата ни. При това няма значение дали калориите са приети под формата на протеини, въглехидрати или мазнини – трите основни компоненти на нашето хранене, наричани още макро-хранителни вещества.

Решението на проблема в случая е просто: храни се по-малко, движи се повече!

Независимо че това решение ни се внушава от 40 години, натрупването на нездравословни телесни мазнини, известно в професионалните среди като адипозитас, никога преди не е достигало такива мащаби както в съвременността.

Над една трета от американците в наши дни се считат за затлъстели, тъй като техният индекс на телесната маса е над 30, като количеството им се е увеличило 2 пъти в сравнение с това преди 40 години. В световен мащаб в тази категория влизат над половин милиард души. В Европа тя засяга около 20% от възрастното население, но нараства и делът на децата. При това ставаме не само по-пълни, но и по-болни. Увеличават се съдовите болести и заболяванията, свързани с обмяната на веществата като например диабет от тип 2, който предимно се среща при личности с наднормено тегло, отколкото при по-слабите.

Защо тогава проблемът продължава да се разраства, след като от години е установена причината за него и съществува общопризнато решение?

Има два възможни отговора: причините са описани коректно, но засегнатите не желаят или не са в състояние да променят хранителното си поведение – било поради генетични причини, или под въздействие на околната среда. Или пък е неправилна представата за проблема и поради това са неефективни съветите за неговото преодоляване.

Междувременно се появиха алтернативни хипотези, които твърдят, че причината за наднорменото тегло е хормонално обусловена, т. е. става въпрос не за енергиен, а за хормонален дисбаланс в организма. Според тази представа основната жлеза освобождава хормона, който се грижи нивото на кръвната захар да не се повишава твърде много. При това той отнема глюкоза от клетките и позволява тя да се използва като гориво.

Успоредно с това регулира функцията на специализираните мастни клетки, които позволяват съхраняването на мазнини за по-късна употреба. Докато нивото на инсулин в кръвта е високо, организмът трупа мазнини вместо с тяхна помощ да покрива енергийните си нужди. Хормоналната хипотеза насочва вниманието към сложните физиологични регулационни процеси, протичащи в мастните клетки. Приемът на въглехидрати вдига нивото на захарта, което пък от своя страна води до освобождаването на инсулин. Той държи разграждането на мазнините в мастната тъкан и изпускането им в кръвния поток. Така човек наддава тегло, когато благодарение на приема на въглехидрати нивото на инсулина остава за продължително време високо.

Основните източници на глюкоза са съдържащите нишесте или захар хранителни продукти. Колкото по-лесно смилаеми са въглехидратите, толкова повече и по-бързо се покачва нивото на кръвната захар – един процес, който може да бъде постоянно контролиран от баластните вещества и мазнините в храната. Затова храните със силно преработени или т. нар. бързи въглехидрати предизвикват по-интензивно отделяне на инсулин, отколкото другите (бавните въглехидрати). Определени форми на захар като например захарозата (суровата захар) или царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза с които се подслаждат безалкохолните напитки и повечето десертни блокчета, могат да изиграят ключова роля за покачване на теглото. Това се дължи на съдържащата се в тях фруктоза.

Изследователите предполагат, че високото съдържание на тази захарна молекула може да доведе до т. нар. инсулинова резистентност, при която клетките в организма реагират по-слабо на хормона. Тъй като за контрола на нивото на кръвната захар в този случай се изисква повече инсулин, това засилва натрупването на мазнини в мастните депа.

Достатъчно е да се натрупват 10-20кса / на ден като излишни мазнини, за да доведе това след години до затлъстяване. Според хормоналната хипотеза има само един начин да се излезе от тази дилема: да се избягват всички форми на захар и въглехидрати, които могат да покачат инсулиновите нива. Тогава, за да задоволи енергийните си нужди, организмът автоматично ще се насочи към своите мастни резерви и ще започне да ги гори. Това ще се случи дори тогава, когато приемът на калории остане непроменен.

За да се стопят телесните мазнини следователно, въглехидратите в храненето трябва да бъдат ограничени и най-добре заменени с мазнини, тъй като те не стимулират освобождаването на инсулин. Затова трябва преди всичко да се избягва захарта и да се ограничи приемът на съдържащите скорбяла зеленчуци и зърнени продукти и едва след това да се мисли колко калории приемаме и колко изразходваме чрез движение.

Категории : Здраве