Студът има здравословен ефект

stefanov 28.02.2018 Няма коментари

Ниските температури оказват влияние върху мозъкът ни по подобие на антидепресант. При това няма никакви странични ефекти:

ОБЯСНЕНИЕТО

Пет минути под студена вода отприщват важен електрически поток в мозъка, към което се добавя и отделянето на ендорфини, хормоните, които действат еуфорично на организма. Тоест те моментално покачват настроението. Редовното взимане на душ с температура под 20 градуса позволява да се пребори хроничната умора, депресията, стреса и тревогата.

НА ПРАКТИКА

Не е нужно да шокирате организма си с леден душ. Вземете първо топъл и постепенно намалявайте температурата. Започнете с краката и малко по-малко местете подвижната част на душа нагоре, докато цялото ви тяло бъде напълно потопено в студена вода. Задръжте така, докато тялото ви се аклиматизира. Нови научни изследвания, проведени над животни, доказаха, че излагането на организма на по – ниски температури спомагат за производството на бели кръвни телца. По този начин организмът ни ще бъде по-добре предпазен.

ОБЯСНЕНИЕТО

Адаптацията към студеното спомага да се научим по-добре да понасяме резки климатични промени, и така се предпазваме от болести.

НА ПРАКТИКА

Избягвайте да се гмуркате в ледена вода без предварителна тренировка и медицинско предписание, тъй като рисковете от сърдечносъдов проблем са големи. За сметка на това можете да взимате хладък душ за около 3 до 5 минути дневно, и така да стимулирате имунната си система. Ниските температури подобряват метаболизма ни. Австралийско научно изследване, публикувано през тази година, твърди, че животът на студено предпазва от качване на килограми. Нещо повече – дори води до сваляне на такива без нищо допълнително да се прави.

ОБЯСНЕНИЕТО

При понижаване на температурите, организмът започва да произвежда повече кафява мазнина, и така се предпазва от студеното. Бялата мазнина, която се набавя от храната, кафявата гори много по-голямо количество калории, за да успее да затопли тялото. Като увеличава енергийния ни разход, тя позволява да се регулира по-добре гликемията, а това намалява риска от диабет.

НА ПРАКТИКА

Регулирайте температурата у дома, така че да я поддържате под 19 градуса. А в спалнята, докато спите не включвайте никакви отоплителни уреди. Друго много ефикасно решение е да се облеете с хладка вода. Три минути под вода на 20 градуса са достатъчни , за да изгорим 100-200 калории, без да си мърдаме малкия пръст.

Категории : Здраве