Проблеми c обмяната на веществата

stefanov 16.02.2018 Няма коментари

Проблеми c обмяната на веществата може да има при различни ендокринолозични заболявания, свързани c жлезите c вътрешна секреция – хипоталамус, хипофиза, епифиза, щитовидна и паращитовидни жлези, надбъбречни жлези. Проблем може да бъде нарушена функция на панкреаса, както и половите жлези. Смята се, че мастната тъкан също има ендокринна активност и повлиява обмяната. Най-често срещаното нарушение на обмяната е т.н. метаболитен синдром. Рискът от развитието му нараства с възрастта и многократно увеличава опасността от сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Метаболитният синдром включва наличие на централно (коремно) затлъстяване, т.е. обиколка на талията да е повече от 80 см при жените и 95 см при мъжете.

Причините за метаболитния синдром са комплексни, но не са изяснени съвсем точно.

Основните са:

– фамилна обремененост,

– наднормено тегло,

– Висок прием на мазнини и въглехидрати,

– хормонални нарушения,

– ниска физическа активност.

Не на последно място като причина се поставя хроничният стрес, свързан с повишено ниво на кортизола, който води до увеличаване нивата на кръвната захар и инсулина, и стимулира образуването на висцерални мазнини. Кортизолът съществено повлиява и апетита, и приема на храна. Хора подложени на стрес консумират голямо количество храна богата на мазнини и захари, стремейки се да намалят напрежението и стреса.

Как да си помогнем?

Освен стандартните препоръки за стремеж към балансирано хранене, двигателна активност и техники за овладяване на стреса се препоръчва да се приемат и съответно определени храни:

– храни богати на магнезий (зеленчуци, ядки, банани, боровинки, риба и морски продукти),

– омега-3 полиненаситени мастни киселини (риба и рибено масло),

– пробиотици (кисело мляко).

Категории : Здраве