Полезно ли е да се изпускат газове?

stefanov 05.02.2018 Няма коментари

Газове – много хора произнасят тази дума с отвращение, но специалистите са на друго мнение

Те дори твърдят, че да се вдишват газове е лечебно. Невероятно, но факт. Да се отделят газове не само е нормално, но е и твърде здравословно. Тези газове се събират в дебелото черво от несмляната храна.

Човек в добро здраве ги изпуска на порции средно по 20 пъти на ден. Количеството на тези газове се увеличава при лошо смилане на някои храни или при непоносимост към други – например към лактоза, глутен и др. А също така ѝ при изобилие от бактерии в тънкото черво или заради увеличено количество на произвеждащите повече газ видове бактерии в тракта в сравнение с други видове.

Не, няма да експлодирате, ако не изпускате газове. Но има няколко сериозни причини да не ги задържате:

Облекчава подут корем – Всички знаят какво е да ти е подут коремът. Неприятно е, усещаш се като силно напомпана гума. Може да е от заболяване, но по-вероятно е от храната. Бобови храни като фасула и лещата са доста „музикални“. Зърнените – пшеница, ечемик, ръж, карат стомаха и червата да работят по-дълго и усещането за тежест в корема се проточва. Няма по-добър лек срещу това от обгазяването на стола.

Указва какво е храносмилането – Чревните бактерии са много важни за здравето. Ако се наруши равновесието им или пък ако има недостиг на най-полезните от тях, храната не се разгражда правилно. Остатъците й навлизат в дебелото черво недосмляни. Броят на полезните бактерии в червата на един човек е 100 000 милиарда. Те разграждат храната, елиминират отпадъците от нея, унищожават вредни бактерии и вършат още доста полезна работа. Ако човек изпуска газове приблизително 20 пъти на ден, това означава, че трактът му работи както трябва.

Подсказва какво да ядете – Изпускането на газове дава представа дали храненето ви е подходящо за вашия организъм. Ако не го правите достатъчно често, може би вашата чревна флора гладува. Тя се храни със сложни въглехидрати. Ще й ги набавите, като ядете повече бобови и пълнозърнести храни, кръстоцветни зеленчуци (брюкселско зеле, броколи, карфиол, зеле и др.), а също лук и чесън.

Жените изпускат повече газове около и през менопаузата заради променени нива на хормоните. Това се оправя с прием на пробиотици, най-добре от кисело мляко и кисело зеле. Подобен ефект имат и черният шоколад (с поне 70% какао) и ябълковият оцет.

Мирисът говори – От ректума излиза букет от няколко газа и те дават много информация какво се случва в тялото. Те са водороден сулфид, метан, водород, въглероден двуокис, сероводород, амоняк, метантиол, азот и кислород.

Никой от тези газове не мирише особено лошо. Но ако мирисът на „букета“ от тях се влошава редовно, това е знак за хранителна алергия или за чревна инфекция. Но пък може и да е безобиден резултат от яденето на повече чесън или месо.

Полезно е да се вдишват – Парадоксално, една от съставките на ароматната „аура“ около човека е много полезно да се вдишва. Проучване установило, че водородният сулфид и изобщо серните газове, вдишвани в малки дози, предпазват клетките от увреждане и помагат за лечение на артрит и сърдечни болести.

Но учените не уточняват дали е най-добре да се вдишват собствените газове, или нечии чужди. А как изобщо им е хрумнало да търсят полезно приложение на човешките отходни газове, е съвсем отделен въпрос.

За изпускащия ги народ е добре да знае, че те излитат предимно по време на сън, когато сфинктерът е отпуснат. И че човек не може да ги спре, ако не осъзнава дали го прави.

Категории : Здраве
Tags :