Не бягайте от профилактичните изследвания

stefanov 02.02.2018 Няма коментари

Във всички напреднали общества предпочитат превантивното посещение при лекаря и в лабораторията, защото това е несравнимо по-ефективно за здравето, предотвратява редица бъдещи проблеми и в крайна сметка пести пари и време.

Българската култура за профилактика е все в зародиш. Причините са ясни – липса на изградени традиции, опашките пред кабинетите, недоверието в здравната система, вечното „няма време“, недостигът на средства.

Здравноосигурените от двата пола над 65 години могат да получат направление за профилактично изследване на пълна кръвна картина всяка година, а на 5 г. – профил на холестерола.

Какво е добре да изследваме по своя инициатива?

Презумпцията на здравната каса е, че всеки здравноосигурен ще отиде при личния си лекар на профилактичен преглед и той ще прецени дали не се налага нещо повече от заложеното в наредбата.

Медикът има право да даде направление за допълнителни изследвания, ако установи заболяване или висок риск за развитие на някаква болест. Ако обаче нямате намерение да се наредите пред кабинета на джипито за преглед, пуснете си някои изследвания срещу заплащане. Цените са поносими, повечето лаборатории предлагат изгодни пакети.

А когато резултатите излязат, отидете при лекаря да ги обобщи и изтълкува. Професионалното мнение ще ви е по-ценно, отколкото направление, което би ви спестило десетина лева. При възможност проверете кръвната картина, глюкоза на гладно; С-реактивен протеин (маркер за възпалителни и възможни злокачествени процеси, както и за сърдечносъдов риск); Ас АТ и Ал АТ, които показват чернодробната функция; креатинин и урея – за бъбречната функция; пикочна киселина в кръвния серум – подценявано изследване, което има значение не само за риска от подагра, но и за сърцето, съдовете и бъбреците; профил на холестерола.

Важно е да знаете какви хронични заболявания е имало в рода ви – майка и баща, братя и сестри, за да насочите вниманието си натам.

В много държави над 50-годишна възраст правят профилактична колоноскопия, за да се прецени рискът от рак на дебелото черво и да се открият и отстранят предракови образувания – полипи. Това се прави и с направление, но обикновено се изисква постъпване в болница. Не пропускайте посещение при кожен лекар, ако по тялото ви има изобилие от бенки. Бъдете предпазливи, все пак става дума за Вашето здраве.

Категории : Здраве