Мързелът понякога е симптом на заболяване

stefanov 31.01.2018 Няма коментари

Мързелът понякога е симптом на заболяване

Доскоро не знаехме, че мързелът може да се окаже неразделна част от някое заболяване…

Депресия

Типичните проявления на депресията са апатия, затормозеност, отпуснатост, сънливост, черногледство и представяне на света в негативна светлина. Според статистиката с напредването на възрастта опасността да изпаднете в депресия става все по-голяма. След навършването на 40 години всеки десети човек развива това състояние, а след 65-годишна възраст вече всеки четвърти е в депресия.

Жените страдат от депресия, 2 пъти повече от мъжете, показва още медицинският опит. Факторите, които провокират заболяването, са различни – от тежки психични травми до въздействия върху психиката на организма. Задължително в такива случаи трябва да потърсите компетентна помощ – специалистът ще констатира какво става с вас, ще постави правилната диагноза и ще ви съдейства да преодолеете проблема.

Какво да правите? Признайте първо пред себе си, че имате нужда от лекарска помощ, и се убедете, че много хора по света, страдат от депресия. Обърнете се към специалист – психологът ще ви консултира и при необходимост ще ви насочи към психиатър за предписване на антидепресанти.

Синдром на хроничната умора

Такова едно състояние би включвало и депресията, но симптомите му се разпростират в доста широк обхват. Вероятно затова често не се разпознава или се диагностицира неправилно. Засега синдромът на хроничната умора е с неизяснен Пригответе се за дълъг период на терапия – лечението протича бавно и с различни медикаменти (може да ви предпишат аналгетици, антидепресанти и други средства за облекчаването на това заболяване). Понякога терапията продължава повече от година, докато оплакванията изчезнат напълно.

Анемия

Откъде да имате сили за работа, ако не ви достига хемоглобин? Това е рисков фактор за сърцето, защото се налага да работи на пълни обороти за кръвообращението, което пък да осигури необходимия кислород на организма.

Това претоварване на сърдечния мускул води до хронична сърдечна недостатъчност, обясняват кардиолозите.

Какво да правите? Посетете личния си лекар да ви назначи пълно изследване на кръвта и съответно да се установи нивото на хемоглобина. При необходимост ще ви насочи към други специалисти, а в най-тежки случаи се налага вземането на биопсия на костния мозък.

Захарен диабет

Причината за сънливост и отпадналост при диабет тип 2 може да е подобна на тази при анемията – кръвните клетки не се хранят пълноценно. В този случай обаче става дума не за кислород, а за глюкоза, която не достига на организма.

Инсулинът отговаря за изработването и доставката й до клетките, но при диабет нивото му е нарушено. Оттук идват и понижената работоспособност, сънливостта, ленивостта, главоболието, нарушенията в зрението, честото тичане до тоалетната и необяснимото отслабване при обичайния режим на хранене.

Какво да правите? Ако подозирате, че имате диабет тип 2, още повече ако близки роднини страдат от това заболяване, отидете на ендокринолог, за да ви изследва. Първите тестове са с кръв и урина за анализ на съдържанието на глюкоза, след това може да се наложи доуточняване на диагнозата с по-точното изследване на нивото на гликирания хемоглобин в кръвта.

Понижена функция на щитовидната жлеза

Недостигът на хормоните на щитовидната жлеза (ТЗ и Т4) също предизвикват нарушено хранене на клетките и забавен обмен на веществата в организма. В резултат се появява липса на сили, ленивост, умора.

Хипотиреоидизмът, както е медицинското название на болестта, най-често се развива след 40-годишна възраст. Сред симптомите, освен отпадналостта, са и натрупване на килограми, подпухналост на лицето и в шийната област, пресипнал глас, задух, обилно менструално кръвотечение при жените.

Характерно е също, че при намалена функция на щитовидната жлеза човек трудно може да се стопли, все му е студено.

Какво да правите? Потърсете помощ от ендокринолог, той ще ви препоръча да направите необходимите изследвания – кръвната картина ще покаже дали действително са намалени нивата на хормоните ТЗ и Т4. Прибавете в менюто си повече продукти с високо съдържание на йод, протеини и полезни мазнини (зехтин, пълномаслено мляко).

Страничен ефект от лекарства

Сред нежеланите странични ефекти на някои медикаменти (например антидепресанти) са отпадналостта и лесната уморяемост. Причината може да e свързана c ефекта на препарата върху нервната система, в други – с намаляване на обема на кръвта, който преминава през органите при нарушено кръвообращение, например.

Какво да правите? Не приемайте лекарства, без да са ви предписани от лекар. Преди да започнете прием на някое ново лекарство, четете внимателно листовката – дали умората е спомената в нежеланите странични ефекти и при необходимост, отново се консултирайте с вашия лекар-специалист.

Категории : Полезно