ЛЕЧЕНИЕ НА ХРЕМА И ВЪЗПАЛЕНИЕ НА СИНУСИТЕ

stefanov 24.01.2018 Няма коментари

Хремата спада към досадните странични явления на простудата. През възпалената лигавица на носа понякога вирусите проникват в синусите, които реагират с възпаления и отоци.
Първите симптоми за възпаление на синусите са главоболие и чувство на тежест над основата на носа, под очите и зад челото. Най-късно тогава трябва да предприемем мерки, и да не превърнем възпалението в хронично. Едно „недоизлекувано“ възпаление на синусите трудно може да бъде напълно излекувано.
Пчелни пити – Пчелните пити (продават се в билкарските магазини или от пчеларите) заедно с няколко зрънца резене или анасон могат да излекуват възпаление на синусите – така твърди домашната медицина. Чрез дъвкане на истинска пчелна пита носът се отпушва.
Приложение: Пчелна пита с приблизителна големина на 10 стотинки, съдържаща още мед, се дъвче заедно с 4 до 5 зрънца резене или ананас до отзвучаване на оплакването 5 – 6 пъти дневно в продължение на около 15 минути.
Емска сол – Изпитаната емска сол (от аптеката) помага и при досадни оплаквания от хрема и отпушва носа.
Приготовление и приложение: 1 равна чаена лъжичка емска сол се разтваря в 250гр хладка вода. Слага се малко вода в шепата и се „смърка“ така, че да попадне в гърлото, 3-5 пъти дневно до отзвучаване на оплакванията.
Чай от лайка – Една също така стара домашна рецепта срещу остра хрема е прилагането на чай от лайка. Най-късно след два дни носът е напълно отпушен.
Приготовление и приложение: 1 до 2 препълнени чаени лъжички цвят от лайка се заливате 250гр кипяща вода, оставят се да киснат 10-тина минути и после се прецеждат. Слага се малко хладък чай в шепата и се „смърка“ така, че да стигне до гърлото, 3 – 5 пъти дневно до отзвучаване на оплакванията.
Парна баня с лайка – Парните билкови бани са ефикасна терапия срещу хрема и възпалени кухини. Чрез вдъхнатата пара лечебните етерични масла бързо попадат на засегнатото място и действат бързо и с траен ефект. Най-добрата билкова парна баня е банята с лайка.
Приготовление и приложение: 1 препълнена супена лъжица лайка (цвят) се налива в супник с 1/2 литър кипяща вода. Главата и супникът се покриват с кърпа, като парите се вдишват ту през носа, ту през устата. До отзвучаване на оплакванията процедурата се повтаря всеки ден 3 – 5 пъти.
Парна баня с лайка, мащерка и градински чай – Ако наред с хремата се появи и кашлица, препоръчва се билкова парна баня в следната комбинация: Цвят от лайка 20гр, Листа от мащерка 10гр, Листа от градински чай 10гр
Приготовление и приложение: 1 препълнена супена лъжица от сместа се налива в супник с 1/2 литър вряща вода. Главата и супникът се покриват с кърпа, като парите се вдишват последователно през носа и устата. До отзвучаване на оплакванията тази процедура се прави 3 – 5 пъти дневно.
Евкалиптово масло, масло от планински бор, терпентиново масло и масло от хвойна – В много домашни аптеки намираме срещу простуда и предимно против хрема и свързания с това запушен нос етерични масла като евкалиптовото масло, маслото от планински бор, пречистено като терпентиново масло или пък маслото от хвойна. Тъй като от гледна точка на действието всички масла си приличат, е все едно, кое от тях ще използваме.
Важно: Някои хора реагират при приложението на етерични масла с алергичен сърбеж на кожата. В случай че, се появи такава реакция, трябва веднага да се прекрати приложението му. За деца под 5 годинки приложението не е подходящо.
Приготовление и приложение: В супник се кипват 3 – 5 капки на едно от етеричните масла. Един литър вода се нагрява до кипване и се сипва в супника. Покриват се главата и супника с кърпа и парата се поглъща ту през носа, ту през устата. Процедурата се повтаря всеки ден 2 – 3 пъти до пълното отзвучаване на оплакванията.
Рициново, терпентиново, ментово и масло от планински бор – Тази смес се приготвя по равни части. Тя е изпитана при упорита хрема. Човек може да даде да я приготвят в аптеката или да си я направи сам.
Приготовление и приложение: 20 грама рициново масло се сипва в аптекарско шише, което е равно на 100 грама. Шишето с маслото се поставя около 10 минути в кипяща водна баня. Добавят се по 20 грама масло от планински бор, терпентиново и ментово масло. Сместа се разклаща енергично и после се слага да изстине. Преди всяка употреба се разклаща добре. Втриват се по 5 – 10 капки от сместа всеки ден от външната страна на носа.

Категории : Здраве