Краката и 3-та възраст

stefanov 29.01.2018 Няма коментари

Краката и 3-та възраст

Краката, вашите верни приятели, ви носят години наред от първите ви бебешки стъпки до днешното ви всекидневно гонене на задача след задача. През това време организмът ви е претърпял значителни промени, които не са отминали и долните ви крайници.

За щастие, взетите навреме мерки могат да сведат до минимум проблемите на краката, свързани с възрастта. Не забравяйте, че болката в тях не е естествена и неизбежна част от старостта. Няколко лесни манипулации ще ви помогнат да елиминирате дискомфорта и да предотвратите превръщането на дребните неприятности в сериозни здравословни проблеми. Например:

Колаген, къде си?

Майката природа е предвидила за стъпалата ни естествени „стелки” – тъкани от колаген, еластин и мазнини, разположени в областта на ходилото. За съжаление, с годините намалява образуването на колаген и естествените ни „амортисьори” изтъняват, което води до силна, пронизваща болка след напрегнат ден. Има клиники, които предлагат лечение чрез инжекции и дори присаждане на мастна тъкан в стъпалата, но няма категорични доказателства за трайната им ефикасност. Затова следвайте провереното решение на проблема: независимо от възрастта си, носете само удобни и качествени обувки със специални стелки.

Ужас, крокодилска кожа!

Възрастовата деградация на колагена спомага не само за изтъняването на ходилото, а и на кожата на краката. Тя става суха, започва да се лющи, лесно се напуква. Можете да се предпазите от това още на млади години, категорични са медиците.

Как? – Първо, като не забравяте да приемате достатъчно вода. И второ, като редовно употребявате овлажняващ крем за крака – не от време на време, а два пъти дневно.

Привет, артрит!

В стъпалата ни има около 30 стави, всяка от които с годините може да бъде увредена. Артритът най-често поразява палците или костите на средната част на ходилото. Освен с болка, заболяването е съпроводено от сутрешно усещане за скованост на ставите, което отшумява с раздвижването и се завръща вечерта. Според експертите правилно подбраните стелки, специалните упражнения за увеличаване на обема на движенията в ставите и поддържането на нормално тегло могат да ви предпазят от проблема. Консул-тацията с лекар е задължителна.

Внимание, рана!

С навъртането на годинките, рискът от развитие на диабет се засилва, проблеми с вените и други състояния, свързани с намалена циркулация на кръвта в краката. Именно затова все по-трудно зарастват раничките, предизвикани от нови обувки, да речем. В добавка много заболявания са съпроводени от увреждане на нервите, затова може и да не забележите, че кожата на краката ви е увредена и така да се появят трудно зарастващи язви.

Преглеждайте редовно стъпалата си и лекувайте своевременно всяко възпаление или раничка. Не е зле домашното огледало да е поставено така, че да виждате и долната част на краката си. И… Задължително потърсете съвет от специалист, ако страдате от някое от изброените по-горе състояния.

Ох, изкривени пръсти!

Ходенето години наред на високи токчета неизбежно води до изкривяване на пръстите на краката. В началото това е съпроводено от дискомфорт, а с напредването на възрастта и от усилваща се болка. Да не говорим за неестетичните мазоли и уплътнения по кожата, появяващи се от усиленото триене или натиск при носене на неудобни обувки.

Спасението? – Поставяйте специални подплънки на проблемните места. И най-добре сменете любимите си обувки с остри върхове с удобни модели със заоблени носове. Направете простичък тест: очертайте върху лист подметката на обувката, след това стъпете върху изображението и ако се налага да си свиете пръстите, за да се вместите в очертанията, по-добре се откажете да ги носите. Иначе изкривяването на пръстите с годините ви е гарантирано.

Категории : Здраве