Камъни в жлъчката – как да ги избегнем

stefanov 26.01.2018 Няма коментари

Камъни в жлъчката – как да ги избегнем

Според световната статистика хората c индекс на телесна маса +25 страдат от жлъчнокаменна болест (ЖКБ) до три пъти по-често в сравнение c тези, които имат нормално тегло. Това не е единственият рисков фактор, важни са и наследствената предразположеност, възрастта, полът…

Но ако нито гените си, нито пола си можете да промените, то излишните килограми е възможно да стопите. Главното обаче е да отслабвате правилно. Мазнините провокират болестта.

Жлъчният сок участва в разтварянето и преработката на мазнините, постъпили в тялото чрез храната. И колкото по-мазни продукти и ястия приемаме, толкова повече жлъчен сок е необходим, за да се справи с тази си дейност.

Наднорменото тегло въздейства едновременно на два фронта: пречи на функцията на жлъчния мехур и увеличава нивото на холестерола. А именно от холестерола се формират 80% от жлъчните камъни.

Кои са критичните моменти?

Наднорменото тегло и високият холестерол са еднакво опасни за представителите на двата пола. Но жените страдат от ЖКБ 5 пъти повече от мъжете. В резултат проходимостта на жлъчните пътища се затруднява и съответно жлъчката застоява. При бременност притокът на жлъчен сок е намален значително през целия 9-месечен период и така рискът от образуване на камъни при раждали жени се повишава.

За развитието на ЖКБ има голямо значение и генетичният фактор – обикновено наследствената обремененост се предава по женска линия. Ако имате такива случаи в семейството, е необходимо да внимавате повече за режима си на хранене и поддържане на тегло в нормата.

Какви са симптомите за камъни в жлъчката?

Болестта е коварна, защото признаците много често са неспецифични или подобни на неразположения в други органи – стомах, сърце, черва. Често камъните в жлъчката не правят никакви проблеми и остават „скрити“, докато лекарите не се натъкнат на тях при образни изследвания по повод други оплаквания.

А случва се да разберете за тях при първата жлъчна криза. Най-честото усложнение от ЖКБ е острият холецистит – камъните запушват пътищата, жлъчката застоява, в нея се размножават бактерии, получават се силни стомашни болки, повишава се температурата.

Друго усложнение е острият панкреатит: мъчителна болка в горната част на корема, отиваща към гърба, съпроводена с гадене и повръщане. В този случай се налага спешна операция, а ако болестта се е „прикрила“, може да се стигне до хроничен панкреатит.

Има ли профилактични мерки?

Можете да избегнете образуването на камъни в жлъчката, като предприемете някои стъпки във всекидневните си навици. Ако сте с наднормено тегло, първо трябва да отслабнете. Но не чрез гладуване, разтоварващи диети или намаляване до минимум на приема на калории и пълен отказ от мазнини. Подобни опити за топене на килограми са не по-малко опасни от самото наднормено тегло.

Ето как да постъпите: Хранете се по-често – 4-6 пъти на ден. Пълноценната закуска, обядът със зеленчукова супа и вечерята са задължителни. Зареждайте се с целулоза (подпомага нормалната перисталтика на червата и жлъчния мехур), като обогатите менюто си с плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, овесени трици.

Следете за редовния си стомах, не допускайте запек. За целта хапвайте плодове, варено цвекло, моркови, царевица и др. ) Избягвайте твърде мазните храни, заменете животинските мазнини с растителни и контролирайте количеството им – по 30 г на ден.

Пийте течности – от 3 – 5 л / дневно. Извършвайте повече движение, спортувайте (плуване, гимнастика, бягане), ходете пеша поне 30 мин на ден. Правете дихателни упражнения – научете техниката за диафрагмено дишане.

Правете си ултразвуково изследване на жлъчката през 2-3 години.

Категории : Здраве