Как да предпазим тялото си от туберкулоза и други заразни болести?

stefanov 25.01.2018 Няма коментари

Как да предпазим тялото си от туберкулоза и други заразни болести?

Научете се как да се пазите от туберкулоза!

Друга болест, на която сме често изложени, е туберкулозата. Тя се предава главно по въздушно-капков път и чрез консумация на мляко от болни крави. Заболелите от туберкулоза имат много упорита кашлица и често при кашляне изхвърлят голямо количество микроби чрез тях. Ако последните попаднат на сухо и слънчево място, скоро изсъхват и стават безвредни, защото слънчевата светлина ги убива. Не това, обаче, става с тях, когато попаднат във влажна и мрачна среда, където липсва дневна светлина. На такива места храчките изсъхват, превръщат се в прах и се разнасят във въздуха, при което микробите продължават да са живи и активни. Естествено е, че такъв въздух е заразен. Околните го вдишват и с него в белите им дробове попадат болестотворните микроорганизми на туберкулозата.

Туберкулозните бацили се настаняват в белия дроб и започват своето бавно, но сигурно увреждане на тъканите. Болестта засяга предимно хора от по-бедните слоеве на обществото, където хигиенните навици са занемарени, живеят влажна и бедна на кислород среда, но и останалата част от обществото не е застрахована от появата на тази тежка заразна болест.

При контакт с заразен с туберкулоза болен, при преливане на кръв с неустановен произход и др. Естествено е, че тук на първо място в лечението на заболяването е да се отдели болния от здравите и да му се осигури среда с чист въздух и адекватно лечение.

От друга страна останалата част от обществото трябва да бъде подробно информирана за начините за превенция срещу туберкулозата. Да приемат богати на витамини храни, които да повишат защитните сили на организма. Невежеството в случая е най-големият враг на човека.

Пийте само преварено или пастьоризирано мляко!

Много деца се заразяват от туберкулоза по описания начин, но не малко са и онези, които се заразяват чрез мляко от неустановен произход добито от болни животни.

Туберкулозата е еднакво опасна както за човека, така и към животните!

В миналото се е смятало, че туберкулозата по добитъка се различава от тази по хората, но в нашето ежедневие се знае, че причинителят е един и същ и че мляко, което е добито от туберкулозни крави, е сигурен източник на туберкулоза у хората.

Благодарение на санитарно-ветеринарния контрол по големите и малки населени места тази опасност е до голяма степен ограничена, но има и други малки по численост ферми, където контролът е занижен и представляват риск за развитие на това заболяване.

Най-доброто средство засега да се запазим от туберкулозната зараза чрез млякото е както вече споменахме да се изварява добре, защото топлината убива микробите. Наистина, суровото мляко е прието като схващане, че съдържа много полезни микроорганизми, но не трябва да забравяме, че и много други, които могат сериозно да увредят здравето ни.

Не създавайте условия за развъждане на комари!

Друга една болест, която е постоянна заплаха за здравето ни и причинява не малко поражения, е маларията. Тя се пренася предимно от комарите, които я предават чрез ухапване — смучат кръв от болен от малария човек или животни и при ухапването на здрав човек инжектират в кръвта му пренесената от болния зараза.

Ако нямаше комари, нямаше да има и малария. Тя никога не се предава чрез храна, по въздушно-капков път или ни чрез допир. Следователно, борбата с тази болест е борба с комарите. Естествено е, че тази борба не може да се води от единичен индивид някъде в блатистите райони, а е задача, която трябва да бъде решена посредством дружните усилия на учените от Световната здравна организация /СЗО/. Знае се, че комарите се размножават в застоялите води. Премахването на всички застояли води е непосилна задача, но ограничаване на заразяването е основна грижа на лекарите и научните работници. Отводняването на тези места и третирането им с петролни продукти, там, където отводняване е невъзможно, са изпитани средства за унищожаване на маларичната опасност.

Понякога и самостоятелно можем да направим нещо за безопасността си ако се намираме близо до район на повишена опасност от заразяване с малария. Замрежването на спалните с гъста мрежа е сигурно средство против проникване на комарите, защото те обикновено хапят през нощта и тогава предават заразата. Така също около домовете ни не трябва да се намират блата или други източници с застояли води, защото там комарите снасят своите яйца и излюпват младите комари. Засипването с пръст на тези водни източници с застояла вода и обезводняването на района е една належаща лична мярка за всяко домакинство.

Пазете от замърсяване водата за пиене!

Друга много опасна болест, която в развитите страни е почти непопулярна, но в много други бедни страни по света все още взима жертви, е коремният тиф. Тя се дължи на микроб, който постъпва в човека само чрез храната или водата, замърсени с изпражнения от тифозно болен човек. Някой веднага ще възрази, че това е невъзможно , защото изпражненията на тифозно болен няма как да попаднат в храната и водата за пиене.

На пръв поглед самата мисъл изглежда отвратителна, но фактът е неоспорим. Няма тифус там, където населението е снабдено водопровод с чиста вода и действаща канализационна система. За съжаление много бедни страни имат труднодостъпни райони, където живеят хора, които нямат достъп до чиста вода. Импровизираните кладенци от където черпят вода са изложени на риск от замърсяване посредством дъждовните води и намиращите се в непосредствена близост до кладенците обори с добитък и импровизирани външни тоалетни на жителите.

Много кладенци са общи, и всяко домакинство, за да извади вода, пуска своята кофа, котле или съд. Между тях има такива, в чийто семейство има заболял от тифус вирус.

Много от тези съдове са се намирали върху нечисти мебели или директно върху почвата и носят по въжето нечистотии. Много водопроводни мрежи по градовете са с остаряла канализация , тръбите са пробити, а на места каналите са открити, така че дъждовната вода, често смесена с животински и човешки изпражнения, попада в тях и замърсява цялата вода.

Измивайте добре зеленчуците!

По същия начин може да се замърси и храната на човека, особено млякото, зеленчуците и плодовете. Използването на мръсни и нехигиенични съдове, в който ще се постави мляко за консумация е много опасно за здравето на човешкия организъм.

Зеленчуци, поливани със замърсена вода, са също опасни, защото задържат заразата и я предават на човека. Чрез такива замърсени зеленчуци може да се пренесе дизентерия, кучешка тения, други паразитни заболявания и т. н.

Единственото ефикасно средство против тази опасност е да се стерилизира всичко през огън преди употреблението му. Има, обаче, зеленчуци, които не бива да се варят, защото са по-вкуси и по-полезни сурови. Такива са: салатата, репичките, краставиците, зеленият чесън, доматите и др. Тук старателното им измиване с течаща вода неколкократно едно след друго е повече от необходимо и сигурно средство да се премахне всичко, което може да е попаднало случайно върху тях.

По време на епидемия от коремен тиф и дизентерия — болести, които се предават само чрез храната и водата — последната трябва непременно да се изварява преди пиене. Само това е единственото средство за защита от заразата. Добре е да се знае още, че пиенето на вода в повечето такива случай трябва да става след ядене, защото тогава в стомаха има достатъчно стомашен сок, който убива микробите.

Мийте ръцете си преди всяко хранене!

Трябва да се знае също, че личната хигиена, особена тази на ръцете, играе не по-малка роля в живота на човека, защото чрез ръцете си човек може допринесе за много болести.

Нечистотиите по тях и особено калта под ноктите носят всякакви микроби и чрез тях може да се зарази и храната. Ето защо, миенето преди всяко хранене е необходимо не само заради естетиката на ръцете, но предимно по чисто здравни съображения.

Дръжте чисто жилището си!

Като говорим за чистотата, трябва да спрем вниманието на читателя върху жилището, двора и местата за личен тоалет. Всичко трябва да бъде безукорно чисто. Дворът да бъде подреден така, че боклукът да е прибран на специално място, далеч от водата за пиене.

Ако живеем на село и ползваме външна тоалетна трябва същата да е върху дълбоко изкопана яма, да е затворена отвсякъде, за да не влизат в нея домашни птици, животни или мухи, които да пренасят микробите навсякъде около имота. През няколко дни в нея трябва да се дезинфекцира с гасена вар или други дезинфектанти, за да се убиват различните паразити, микроби и т. н.

Голяма роля при заболяването на човека играят различните паразити и насекоми: дървеницата, въшката, бълхата и мухата. Знае се, че дървеницата пренася възвратния тиф, въшката — петнистия тиф, бълхата — чумата в миналото, а мухата — коремния тиф, дизентерията, холерата, туберкулозата и други болести. Какъв е начина за борба срещу тези болести, ако допуснем появата на изброените паразити? Превенцията за недопускане за появата и развитието на тези болести е изключително важна и първостепенна грижа на всеки отделен индивид.

Борба с мухите и инсектите като цяло.

Специално за мухата трябва да кажем, че тя не е толкова невинно същество, както мнозина си я представят. Тя лети и каца навсякъде: върху животните, в тоалетните, върху изпражненията, върху нечистотиите по пътя , по храната и пренася тифозни, туберкулозни и други микроби, посещава заведения за хранене, кухни, трапезарии и т.н.

При контакт с предметите и хранителните продукти тя заразява всичко, до което се докосне. Тези предмети стават много опасни здравето ни. Много пъти при епидемии от холера, тиф, дизентерия, детски паралич и други някои болести, въпреки строгите карантинни мерки, болестите продължават да се развиват и с това затрудняват работата на здравните работници.

Изключително важно е да ограничим достъпа на мухите в домовете и местата за хранене. С нейното унищожение се премахва и възможността за заразяване на човешкия организъм с много болести и инфекции. Използването на мрежи на прозорците и вратите, химически препарати срещу инсектициди, лепливи ленти и т.н. са добро средство за борба с досадните „пришълци“ . Също така борбата е по-сигурна ако всичко в дома ни се държи чисто така, че да няма къде да се развиват ларвите й. Най-любимите места за нея са боклуците и торищата. Последните трябва да се премахнат от дворовете и да се извозят далеч от населените места.

Категории : Полезно