Какво да правим с неудобните въпроси

stefanov 07.02.2018 Няма коментари

Какво да правим с неудобните въпроси

Понякога имаме въпроси, които не споделяме дори с приятелите си и най-близките ни хора. Трябва да отидем при личния лекар, но все отлагаме това, защото се срамуваме да ги зададем. Ето отговорите на най-често задаваните неудобни въпроси и би трябвало да си помогнем сами. Например:

След колко дни трябва да се вземат мерки срещу запек?

Ако се появи изведнъж и е съпроводен със силни болки или гадене, е напълно възможно да се касае за запушване на червата. Тогава трябва веднага да отидете на лекар. При баналния случай на запек не e нужно да се бърза. Нормата е от три изхождания на ден до едно на три дни.

Запекът се появява, когато не живеем здравословно. Би трябвало да поемаме храна, богата на баластни вещества (плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб), да се движим повече. Има кисели млека с пробиотици, които подпомагат храносмилането. Яжте редовно от тях.

Една чаша вода сутрин на гладно активира рефлекса на изхождането. В крайна сметка можем да приложим и разслабително, но не непрекъснато. Злоупотребата с такива медикаменти е благоприятна за ленивите черва. Най-добре да се вземат таблетки с набъбващи вещества, които изпълват червата и предизвикват естественото им изпразване.

Опасно ли е, ако вагиналното течение не е безцветно, а има цвят?

Зависи – течение с жълтеникаво-зеленикав оттенък и неприятна миризма показва инфекция с трихомони или хламидии, която успешно се лекува с антибиотици. Но трябва бързо да се вземат мерки, защото инфекциите с хламидии могат да предизвикат безплодие.

При кафеникаво течение е препоръчително да проверим дали няма останал тампон във влагалището. Бялото течение най-често e причинено от гъбички. Естествено, причината трябва да бъде установена от гинеколог. Само той може да разбере за какъв вид бактерии се касае и как се лекуват.

За гъбичните инфекции има ефикасни свещички. При бактериални инфекции, причиняващи парене и сърбеж, се използват млечнокисели бактерии, подобряващи вагиналната среда. Добре ще подейства и тампон, натопен в кисело мляко. Той трябва да остане осем часа. Който иска, може да си сложи и скилидка чесън във влагалището – тя действа антибактериално и противовирусно.

Наистина ли газовете в червата идват само от неправилното хранене?

Да, в много случаи е така. Рядко причината е заболяване на стомаха, панкреаса или жлъчката. Ако се храните бързо, поемате много въздух, може да получите и газове.

Хората, които ядат много плодове и зеленчуци, също имат тези проблеми. Бактериите в червата, преработвайки трудносмилаемите въглехидрати, отделят газове и коремът се подува.

Ако често получавате газове в корема, по-добре избягвайте да ядете бобови растения, лук и зеле – съдържат много такива въглехидрати. Друга възможна причина е да имате непоносимост към млечната или плодовата захар. Може да си помогнете с чай от анасон или мента или да вземете медикаменти, които премахват газовете.

Лошият дъх дължи ли се на развалени зъби?

В 90% от случаите причината за него наистина е в устната кухина. При зъби с кариеси и възпалени венци се развиват микроорганизми, които са причина за появата на лош дъх. Задължителна е добрата и редовна зъбна хигиена. Препоръчва се да се почиства с четка и езикът, тъй като и там се задържат бактерии. Необходимо е посещение при зъболекар за цялостно лечение на зъбите и венците плюс професионално почистване на зъбния камък.

Ако лошият дъх не изчезне, идете да ви види специалист уши, нос, гърло. Причината понякога е във възпаление на гърлото или синусите. По-рядко лошият дъх е причинен от болести на стомаха и белите дробове, диабет или анорексия.

Могат ли хемороидите да изчезнат от само себе си?

Да, в ранните стадии могат да претърпят обратно развитие. Те обикновено се появяват поради хранене без достатъчно баластни вещества, ако седите твърде много през целия ден или при бременност.

По принцип те не са опасни, за съжаление около една трета от тридесетгодишните ги получават. Могат обаче да са болезнени и да се възпалят. В повечето случаи ги забелязваме по кръвта на тоалетната хартия или изцапаното бельо. Това обаче може да е и признак за рак на червата – затова причината за кървенето трябва да се установи непременно от специалист.

В началните стадии на хемороидите се прилагат кремове, които отбъбват тъканта и възпалението минава. Добре действат и хладки седящи бани с три литра отвара от дъбова кора. При тежките случаи се налага хирургическа интервенция.

Да се безпокоим ли, ако изтича секрет от гърдата?

В повечето случаи не, гърдата може да отделя малко жълтеникавобял секрет. До три години след кърменето се случва да се отделя дори мляко. Въпреки това задължително се налага да се изследва секретът.

Причините могат да са различни – увеличени стойности на пролактина – хормона на образуването на млякото, възпаление или доброкачествено образувание в млечните пътища. Гинекологът трябва да реши какво да се прави при всеки отделен случай.

Повишено внимание е необходимо, когато в течността има кръв или изтича само от едната гърда. Това би могло да бъде рак на гърдата, затова идете веднага при специалист на преглед.

Какво означава непрекъснатото потене?

Преди всичко трябва да се изключи някакво заболяване като евентуална причина – високо кръвно налягане, диабет, хормонални смущения (заболяване на щитовидната жлеза, критическа възраст) или свръхтегло.

Когато се потите без някаква органична причина, най-добре се обърнете към дерматолог – при потене под мишниците се прилага алуминиев хлорид, който в по-висока концентрация залепва жлезите и те претърпяват обратно развитие.

Ботоксът също може да помогне – тази отрова за нервите прекъсва сигнала към потните жлези. При изпотяване на дланите и краката има терапия с електроимпулси. Чай от салвия също се препоръчва при леките случаи. Можете да използвате нормален дезодорант и за краката.

При силна кашлица се изпускаме. Това инконтиненция ли е?

Когато отделяме капки урина при кашлица, смях, кихане или тичане, лекарите говорят за стрес инконтиненция. Този проблем се появява преди всичко след бременност и в менопаузата. Най-добре ще се справите чрез гимнастика на тазовите мускули. За целта трябва да се упражняват мускулите така, все едно че се стискате да не се изпуснете.

Йогата също има подходящи упражнения. При напреднала инконтиненция лекарят може да препоръча физиотерапия или електростимулация. Като допълнителна терапия се прилага крем с хормони.

Може ли херпесът от устата да се прехвърли на гениталиите?

Да, възможно е, въпреки че причинителите са различни видове вируси. Ако разчоплите херпеса на устната, ще то прехвърлите на гениталиите с ръцете си. Може да се предаде и при орален секс.

Гениталният херпес е опасен при раждане – бебето може да се зарази изключително опасно. При тези случаи задължително се прави цезарово сечение. Когато носим вируса на херпеса, има риск да се прояви по всяко време. За целта помагат специални кремове (с ацикловир например), които облекчават, ако се приложат възможно най-рано. Бабините средства също помагат. Медът е много ефикасен – мажете четири пъти дневно по 15 минути.

Може ли от много секс да получим възпаление на пикочния мехур?

Не е задължително, но това доста увеличава риска. Коли-бактерии от червата могат през пикочните пътища да достигнат и сами мехура, а правенето на секс им помага. Добре е след секс да изпразните мехура си.

При възпален мехур помага пиенето на много течности – до 3 л на ден, добре e да се приемат чайове от билки и плодове. Така се променят стойностите на рН на урината и се унищожават бактериите. Ако лекарят прецени може да пиете и антибиотици. Има и хапчета, съдържащи екстракт от боровинки, те също са много ефикасни.

Категории : Здраве