Домашни лечебни средства против кашлица и бронхити

stefanov 12.01.2018 Няма коментари

При грипна инфекция се появяват често бронхит и кашлица – кашлица най-често, когато са възпалени бронхите, гърлото и ларинксът. Отначало тя е дразнеща и мъчителна.
Веднага след като в заболелите бронхи се образува секрет, организмът се мъчи да освободи дихателните пътища чрез пориви за кашлица от него. Ако храчките са гъсти и лепкави, откашлянето става много трудно. Преди да прибегнем към прекадено силно действащи лекарства, трябва да направим опит да успокоим кашлицата с изпитани домашни средства.
Броят на средствата срещу кашлица е направо необозрим. Най-изпитаното средство са билките, които съдържат етерични масла и допринасят за дезинфекция и успокояване на дихателните пътища, преди всичко мащерка, резене, анасон и евкалипт.
С голямото си съдържание на слуз билки като подбел, медицинска ружа или исландски лишей успокояват дразненето, а игликата, лопена и сенегата облекчават откашлянето на гъстите, лепкави храчки, особено сутрин.
Теснолистият живовлек или пък росянката са отлични естествени лекарства.
Важно: Не настъпи ли скоро осезаемо подобрение с домашните лечебни средства, продължи ли кашлицата по-дълго от две седмици или придружена ли е от температура, нощно изпотяване или пък кървави храчки, трябва веднага да се потърси помощта на лекар.
Дразнеща кашлица – Комбиниран чай от исландски лишей и подбел, много помага при дразнеща кашлица, причинена от възпаление в трахеята или ларинкса. Препоръчват се й използването на комбинирани чайове.
Чай от шипки и хвощ, пригоден в комбинация се ползва при остър бронхит и когато общото здравословно състояние е често чувствително засегнато.
Хроническа кашлица – Препоръчва се ползването на комбинирани чайове. Хората с хроничен бронхит, пациенти с астма, емфизем на белия дроб или пък силикоза имат предимно сутрин големи трудности при откашляне на лепкавите, жилави храчки, образувани през нощта. И за тези случаи има ефикасни комбинирани чайове, от подбел и живовлек, които можете да си ги приготвите сама в къщи или да закупите от аптеките.

Чай от подбел – На пациенти, страдащи от белодробен емфизем или пък силикоза, също се препоръчва чай от подбел, но без всякакви добавки. Тъй като тези болести не се лекуват, важно е преди всичко да се успокоят болезнените сутрешни пристъпи от кашлица.
Важно: По препоръка на федералната здравна служба, чаят от подбел не бива да се приема за повече от 21 дни. При продължаване на лечението следва да се допитате до лекаря.
Мляко с резене и мед – Мляко с резене и мед кърти храчките и прочиства бронхите.
Приготовление и приложение: 1/4 литър пълномаслено мляко се кипва с 2 чаени лъжички натрошени плодове от резене, прецежда се през сито и след изстудяване се примесва с 2 супени лъжици мед и се оставя да изстине до температура за пиене.
Емска сол с мед и лук – Емската сол (от аптеката) с мед и лук е много добро лекарство срещу кашлица. То облекчава кашлицата и втечнява слузта.
Приготовление и приложение: 1 малка нарязана главичка лук се загрява със 100 грама пчелен мед за около 5 минути (да не се вари) и след като изстине се разбърква с 3 лъжички емска сол. Дневно се приема 3 пъти по 1 чаена лъжичка.
Ряпа с мед и хрян с мед – Тези две домашни лекарства са отдавна изпитани при кашлица, астма и простуда с температура. Те къртят храчките и подобряват дълбокото дишане.
Приготовление и приложение: Три супени лъжици ряпа или една чаена лъжичка хрян се настъргват и разбъркват с по 3 лъжички мед. Дневно се приемат около 5 пъти по 1 чаена лъжичка.
Хрян с лук и мед – Това домашно средство също така е ефикасно лекарство против кашлица.
Приготовление и приложение: 1 супена лъжица прясно настърган хрян се смесва с 5 чаени лъжички мед. Една супена лъжица нарязан лук се разбърква, прибавят се 5 супени лъжици вода и всичко се нагрява до кипване. След охлаждане се взема 5 пъти дневно по 1 чаена лъжичка.
Капки от амоняк и анасон – Капките от амоняк и анасон (от аптеката) са ефикасно лекарство, потънало без основание в забрава, при кашлица със задръстени от храчки бронхи.
Приложение: 5-6 пъти дневно се приемат по 20 капки с мъничко вода или на бучка захар. (Диабетиците го вземат само с вода).

Категории : Здраве