Да се погрижим за краката си в топлото време

stefanov 11.01.2018 Няма коментари

Хората, чиито крака се потят обилно, се въртят в порочен кръг: те ходят със затворени обувки, за да прикрият неприятната миризма, но създаващата се там горещина стимулира отделянето на още повече пот. Особено ако обувки-те са изработени от изкуствени материали, които не пропускат въздух. Затова носете обувки от естествена кожа, текстил или функционални влакна. Не ходете със синтетични чорапи. Засегнатите могат да използват специализирани козметични продукти като кожени стелки и пудри, които да абсорбират влагата, или лосиони и дезодоранти, които да отстранят неприятната миризма.

През лятото е препоръчително да се носят отворени обувки, за да се предотврати потенето. В редки случаи то може да се дължи на болестно състояние. Подобна хиперхидроза може да бъде лекувана например с помощта на ботоксови инжекции. Затова направете консултация с дерматолог, който да изясни причините и да назначи подходящо лечение. Вече съществуват и съвременни терапевтични методи, при които например хиперактивните потни жлези се деактивират с помощта на радиочестотни вълни.

Затруднено ходене

Пристягането на краката и носенето на тесни, неудобни обувки, прави стъпалата неподвижни и те не могат да извършват правилно търкалящото си движение. След време мускулатурата се отпуска, а краката и стъпалата започват да страдат от лошо кръвоснабдяване. Затова ходете винаги, когато е възможно, боси (например в къщи или на плажа), за да поддържате краката си във форма.

Специална гимнастика (ходене на пети и на пръсти; от седнало положение: повдигане стъпалата на пръсти или на пети, търкаляне със стъпало на малка топка от пръстите към петите и обратно и др. ) тонизира стъпалата и отпуска напрежението в тях.

Диабетиците трябва да обърнат особено голямо внимание на стъпалата си, като е разумно регулярно да посещават подолог. Засегнатите най- често страдат от много суха кожа.

Увредените нерви могат да притъпят чувствителността към болка и раните да бъдат забелязани твърде късно. Дори малки ранички от претриване или неправилно изрязване на ноктите не заздравяват заради нарушеното кръвоснабдяване и би могло да доведат до тежки инфекции.

Затова на страдащите от диабет се препоръчва да правят всекидневни проверки на стъпалата си, да поддържат добра лична хигиена (но да не мият краката си дълго или с прекалено топла вода), да ги мажат обилно с крем (най-добре с продукти, съдържащи урея) и да носят удобни, дишащи обувки и чорапи от естествени материали.

Релаксиращ масаж на стъпалата
Много хора са го установили: масажът на стъпалата действа отпускащо на цялото тяло – от най-горната до най-долната част на тялото. Защо тогава не опитате и вие? Желателно e да се доверите на опитен масажист, който умее да дозира натиска и е запознат с акупресурата.
Но винаги можете да си направите масаж на стъпалата си и сами, тъй като за разлика от схванатите рамене, кръст или врат, тук е възможно лесно да достигнете масажната зона със собствените си ръце. За целта пригответе кърпа за ръце, затоплете масажно масло (напр. бадемово или сусамово) до телесна температура, създайте приятна атмосфера (пуснете отпускаща музика, запалете ароматна свещ) и може да започвате.
Стартирайте с топла баня на краката. След няколко минути извадете краката от водата и подсушете добре. Постелете кърпата върху едното коляно и поставете върху нея глезена на другия крак. Разпределете 1 ч. л. от масажното масло върху стъпалото и го втрийте с двете ръце. След това хванете здраво петата с едната ръка, а с другата започнете да теглите пръстите един по един напред. При това всеки пръст трябва да бъде леко притискан и въртян. После с помощта на един от палците масажирайте с кръгови движения цялото стъпало. Опитайте се да дозирате натиска така, че да го усещате по възможно най-приятния за вас начин.
Накрая с малко втрито масло между палеца и показалеца на една от ръцете масажирайте ахилесовото сухожилие по посока от петата към прасеца. След това обработете другото стъпало по същия начин. Винаги дръжте краката на топло след масажа, независимо дали обути с чорапи, или затоплени с одеяло. Ако превърнете масажа във вечерен ритуал, е най- добре веднага след него да си легнете – приятно отпуснати, затоплени и готови за сън.

Категории : Здраве