Важно за лечението на диабета

stefanov 07.01.2018 Няма коментари

През последните години медицинската наука направи нови крачки в овладяването на това масово заболяване с неговите тежки последици. Милиони хора по света страдат от диабет. При над 90% от тях става дума за диабет тип 2, свързан с наднорменото тегло и заседналия начин на живот. Но мнозина живеят с тази болест, без да подозират това. Навременната диагностика и подходящото лечение позволяват да не се стига до усложнения.
Могат ли да бъдат избегнати инжекциите с инсулин?
Всекидневните инжекции са абсолютно необходими на страдащите от диабет тип 1, наречен още инсулинозависим. Те са част и от лечението на 20-30% от заболелите от тип 2.
Това лечение е ефикасно и скоро няма да бъде изместено от нещо друго, така че ще продължава да бъде основна терапия за голям брой диабетици.
Голямо удобство представлява помпата за инсулин. Тя е практична, има размерите на мобилен телефон и позволява чрез малка сонда да се инжектират прецизни дози от лекарството. Напоследък се тестват нови системи за непрекъснато измерване на нивото на глюкозата чрез лепенка, поставена върху кожата.
Ще има ли инсулин на таблетки или под формата на спрей?
Идеята за инсулин под формата на спрей за нос е вече на повече от двадесет години, но се оказа, че не може да намери ефикасно приложение. За сметка на това добър ефект имат инхалациите, но лекарите алармират за опасност от рак на белия дроб, така че и в това отношение търсенията са прекратени. Лечението чрез хапчета се очертава възможно, но прекалено скъпо. За изработването им е необходим повече инсулин, отколкото при инжекциите. Освен това усвояването им минава през храносмилателната система, което изисква специални добавки, тоест допълнително оскъпява.
За съжаление, тези малки присаждания след време се отхвърлят от организма, който всъщност ги унищожава. Правят се проучвания в посока на удължаване на техния живот. Правят се и първи стъпки към клетъчна терапия на диабета чрез присаждане на стволови клетки, способни да произвеждат инсулин.
Има ли надеждна превенция на диабета?
Не съществува превенция на диабет от тип 1, който обикновено възниква по случайност в някои семейства. 90% от диабетиците обаче страдат от тип 2, който възниква при генетично предразположение и се благоприятства от такива фактори като затлъстяването и липсата на физическа активност. Всички проучвания доказват, че промяната на хранителния режим и спортуването забавят значително и появата, и развитието на тази по-честа форма на заболяването.
Ефикасен ли е гастричният пръстен?
Известно е, че отслабването подобрява състоянието на диабетика, но задържането на оптималното тегло често се оказва трудно. Поставянето на пръстен около стомаха, наречен още гастричен, води до ускорено преминаване на храната към червата. При болните се забелязва бързо подобрение, което навежда на мисълта за голямата роля на червата в контрола над диабета.
Какво се прави за ограничаване на усложненията?
Диабетът е първата причина за слепота преди 65-годишна възраст, за бъбречна недостатъчност и за ампутиране при гангрена на крайниците. Проучванията са насочени към създаването на нови молекули, съпътстващи основното лечение на диабетиците.
Някои от тях целят предпазване на бъбреците, други укрепват ретината на окото. Вече съществуват и лекарства, с които се избягват усложненията в сърдечносъдовата система – друга последица от диабет тип 2.
Диабет от тип 1 – болест на имунната система, която разрушава някои клетки на панкреаса, натоварени с отделянето на инсулин. Появява се в детството или при млади хора. Пациентите не могат да произвеждат този хормон, с който се регулира нивото на кръвната захар. Това налага всекидневни инжекции с инсулин.
Диабет от тип 2 – появява се след 40-годишна възраст при хора с наднормено тегло. Натрупването на мазнина в органите предизвиква резистентност към инсулина и това е първата крачка към диабет от тип 2.

Категории : Здраве