Болест на Крон

stefanov 06.01.2018 Няма коментари

Болест на Крон e едно от доста срещаните видове чревни възпаления…
Дори се знае, кои фактори изострят болестта на Крон, но до скоро беше неизвестно какво я причинява. Изследване на 69 души от 13 фамилии в Белгия и Франция са разбулили тази медицинска загадка.
Симптоми:
При пристъп на болест на Крон се среща диария, треска, болки в слабините, крампи, рани в устната лигавица, загуба на апетит и на тегло. Понякога пристъпите идват постепенно и човек има време да се добере до обществена тоалетна или до дома си. Но понякога връхлитат изведнъж. Още по-лошото е, че този синдром е на периоди – ремисии и изостряния се сменят без никаква причина.
Повечето болни от тази болест, имат възпаление на крайния сегмент от тънкото черво (илеума), но при някои е възпалено и дебелото черво.
Има ли лек за синдрома на Крон?
Не, засега няма. Болните биват лекувани със съвети как да се справя със симптомите по най-добрия начин. Учените отдавна знаят, че чревните бактерии са причинители на синдрома на Крон. Изследването във франция и Белгия установи и друг техен съучастник – гъбичката кандида. Според публикации на учените, те са открили тази гъбичка в проби фекална маса от хора, страдащи от болестта. Наред с нея са открити и други вредни бактерии. Заедно с гъбичката те образували слой, покриващ отвътре повърхността на тънкото черво и причиняващ възпалението му.
„Гъбичката колонизира червата. Всяка промяна в чревната флора, включително пиенето на антибиотици, води до буйното й размножаване. И тогава наред с бактериите и наследствени фактори тя влиза в ролята на съпричинител на болестта“, обясняват учените. Според тях заболелите от болестта на Крон имат пресилена имунна реакция спрямо другите две бактерии и гъбичката.
Двата микроба и кандида са налице в червата и на здрави хора, дори на най-близките роднини на болните. Там обаче те са много по-малко. Целият чревен профил се оказал твърде сходен при болните и много различен от чревния профил на здравите им роднини.
Така за пръв път кандида бе свързана със синдрома на Крон при хората. Досега тази връзка бе установена само при мишки.

Категории : Здраве