Билката чудо – джинджифилът!

stefanov 02.01.2018 Няма коментари

Билката чудо – джинджифилът!

Джинджифилът е билката чудо, не защото е силна и ароматна, не защото е екзотична, а защото има най-силните антиоксидантни свойства, които някога сме познавали. Този екзотичен корен с леко натрапчив и лютив вкус е толкова мощен антиоксидант, че дори при пърженето на храни с него, той убива свободните радикали образуващи се при високото загряване на мазнините. Може би затова Китайската и Индийска кухни, макар и основани на пърженето са толкова здравословни все пак.
Толкова силни антиоксиданти, като джинджифилът са само червените боровинки и нарът. За разлика от тях обаче, тази билка си е чисто предизвикателство за вкусовите ни рецептори, ако си наумим да я консумираме направо сурова. Това е така, защото етеричните масла в билката са изключително интензивни и освен остро парене, той ни напомня и за силният кисел вкус на лимона. Най-често джинджифил приемаме с лечебна цел на прах или под формата на тинктура. Специфичния аромат на коренът с причудлива форма се запазва така остър и отчетлив, дори при сушене и смилане. Освен за лечебни цели, джинджифил се използва широко в кулинарията и особено в сладкарството. Много бисквитки, кейкове и хлябове носят специфичния му аромат.
Сега нека се концентрираме върху мощните лечебни свойства на тази причудлива билка. На първо място коренът е перфектното решение за пречистване на организма и свалянето на някое и друго кило. Освен това всичко свързано със стомаха и храносмилането, като проблеми може да бъде решено от джинджифилът. Той успокоява перисталтиката, засилва процесите на метаболизма, балансира отделянето на стомашен сок и успокоява раздразнената лигавица на стомаха. Не е за отхвърляне и като лекарство през зимата, защото успокоява зачервеното гърло, като един изключителен антисептик. Нужно е само да си направите запарка от корена и да се жабуркате с нея.
Китайската народна медицина широко използва билката при превенция и успокояване на ракови заболявания. Освен това употребата на джинджифил спомага разширяването на кръвоносните съдове и ни предпазва от инфаркт и инсулт по този начин.
Джинджифилът е чудесно кулинарно допълнение и незаменима съставка на сладкиши, сладка, туршии и ястия. Той е билката чудо и несъмнено използването му е много полезно!

Категории : Полезно